bloggen

Festlokalens läge och påverkan

Vid bröllop eller större företagsevent är det vanligt med långväga gäster. Festlokalens läge får betydelse för transport- och övernattningsmöjligheter för dina gäster och det kring detta handlar detta avsnitt om. Hur bör man tänka när man planerar att boka en festlokal, hur tar sig gästerna smidigt till och från festlokalen och behövs det rum för övernattning?

Visst kan det vara lockande att hyra en festlokal ute på landet där du och dina gäster får fira i avskildhet utan begränsade öppettider. Men för att göra detta möjligt är det en god idé att se över de möjligheter som erbjuds vid eller intill festlokalen. Mat, transport och boende är de frågor du behöver ta ställning till, hur ska de lösas på bästa sätt?

Maten

Hyr ni en festlokal utan tillhörande restaurang finns det två möjligheter, antingen beställer ni catering eller så lagar ni maten på plats. Vill ni låta en cateringfirma ta hand om matlagningen är det bäst att boka detta en god bit i förväg och informera om det avstånd som gäller. Vissa cateringfirmor kör gärna ut maten, även längre sträckor mot viss betalning, andra har inte den möjligheten. Om det är varm mat som ska serveras måste cateringbilen vara utrustad med värmeskåp och en kylanläggning för eventuella kylvaror.

Väljer ni att ta hand om matlagningen på plats är det viktigt att se efter om festlokalen har tillgång till kök och den köksutrustning ni kan tänkas behöva. Ta därför kontakt med ansvariga för att försäkra er om att dessa möjligheter finns.

Transport

Ligger festlokalen utanför länstrafiknätet betyder det att andra alternativ bör funderas kring. De som har bil kan givetvis köra till festlokalen på egen hand men eftersom att alla kanske inte har tillgång till bil eller körkort kan ett alternativ vara att abonnera en buss. Det finns gott om privata åkerier som tar emot beställningar för körningar till och från festlokaler, men för att försäkra er om att ni hittar transport för hela sällskapet är det bra att vara ute i god tid. Genom att kontakta och jämföra kostnaden mellan olika åkerier kan ni hitta transportmedel till ett bra pris.

Boende

Långväga gäster har sällan möjlighet att ta sig hem på kvällen. Saknas övernattningsmöjligheter i anslutning till festlokalen är det bra att se sig runt efter andra alternativ. Ska dina gäster inkvarteras hos dig och dina vänner eller ska de bo på hotell. Beroende på sällskapets storlek och plånbok finns olika alternativ. Däremot gäller det att se till att boka hotell eller vandrarhem i god tid innan festen hålls för att försäkra sig om att alla får ett boende för natten. Ju större sällskap desto viktigare är det att vara ute i god tid. Se även efter om hotellet ni väljer ger ett bättre pris för ett större sällskap – här kan ni spara pengar.